Odla egna rosor har man gjort under flera hundra år. Förr ansåg man att det var trevligt och välkomnande att ha en rosbuske i trädgården, gärna precis vid entrén så gästerna kunde känna den ljuvliga rosdoften innan de kom in. Att odla egna rosor kräver dock en del kunskap, framförallt om den rosväxtart man tänkt odla. Det kan nämligen vara svårare än man tror att få rosorna att trivas och vilja växa och frodas. Eftersom den här sidan handlar främst om mina favoriter Centifolior, så har jag här tänkt att förklara lite hur man odlar egna Centifolior samt hur man sedan sköter om dem på bästa sätt.

Hur man odlar egna Centifolior

Det som kan vara bra att känna till är att Centifolior har ett vekt, samt relativt glest växtsätt då blommorna antingen hänger eller nickar. Varför de gör det är dock okänt. Dess blad liknas vid gallica – och damascenerrosornas blad. Hundrabladsrosor är ett smeknamn blomman fått eftersom de för det mesta har väldigt många kronblad. De kan dessutom bli mellan 1 och 1,5 meter höga och är det riktigt goda förhållanden kan de till och med bli ännu högre. Centifolian är engångsblommande, vilket innebär att de endast blommor en gång varje år. Centifolian är relativt lättodlad men kräver soliga och varma platser att växa på.

Centifoliarosorna både kräver och tål, med tanke på dess veka och glesa växtsätt, regelbunden beskärning i syfte att bilda nya sidoskott. Oftast är dessa blommor rosa, det finns endast några vita sorter. Blomman är relativt skuggtålig och kan dessutom användas som en låg klättrare. Ett annat tydligt kännetecken för den här blomman är att den lätt sprider sig på sina egna rötter samt bildar fina täta bestånd som genererar i fina och friska bladverk. Det finns därmed en del viktiga aspekter att känna till när man ska odla sin egen Centifolia. Man ska dock inte bli avskräckt för det eftersom blomman ändå trots allt är relativt lättodlad.

Hur sköter man sin Centifolia på bästa sätt?

När man sedan har odlat fram sina vackra Centifolior gäller det att ha kunskapen att sköta om dem på bästa sätt för att kunna njuta av dem så länge som möjligt. Centifolian är ju som tidigare nämnts en blomma som endast blommar en gång per år, vilket innebär att man inte kan njuta av denna propra blomma året runt. Eftersom blomman är relativt skuggtålig kan man även ha blomman längre in i hemmet och måste inte prompt ha den i ett fönster där dagsljuset kommer in. Det går lika bra att ha blomman i hallen till exempel på en vacker skänk, eller varför inte inne på toaletten i syfte att sprida en härlig känsla i det utrymmet. Den ska inte vattnas allt för ofta och inte heller för mycket, utan några droppar ett par gånger i veckan räcker gott och väl. Det kan även vara bra att ansa stjälken lite under blommans blomningsperiod annars är risken att blomman växer sig allt för frodig. Kort sagt är det en blomma som är vacker, relativt lättodlad samt enkel att ta hand om.