Engelska rosor är en relativt ny grupp av rosor. Den allra första i gruppen introducerades 1961 av David Austin och var ”Constance Spry”. Austin har under lång tid, med stor skicklighet, lyckats kombinera flera olika sorters rosor och därmed även egenskaper. Det här är dessutom förklaringen till den stora variations-rikedom man idag kan se hos engelska rosorna. Detta gäller inte enbart form, färg och doft hos blommorna, utan även växtsätt samt bladverk. Vad som är gemensamt för samtliga engelska rosor är att de har en rejäl charm samt en särskild mjukhet. Dessutom kan man nog säga att engelska rosor är de mest doftande av alla rosor. De har en väldigt ljuvlig och unik doft som många fastnar för.

Olika engelska rosor

Det finns ett antal olika typer av engelska rosor, alla med lite olika karaktär och egenskaper. En typ av engelsk ros som enligt Austin är en av de friskaste och bästa röda rosor han någonsin tagit fram är Darcey Bussell. Den här typen av blomma är inte en av den allra största i storlek, men däremot är de väldigt rikligt blommande samt har en nästan kontinuerlig blomning. Den här blomman har en väldigt behaglig och fruktig doft och passar därmed utmärkt att plantera i framkanten av sin rabatt, men är även lika vacker i en kruka. Det är efter den berömda brittiska ballerinan Darcey Busell som rosen är uppkallad.

En annan ros som har de gammaldags rosornas klassiska skönhet är Queen Anne. Dessa medelstora blommor har en väldigt ren rosa nyans och dess yttre kronblad är något blekare än de centrala kronbladen. Den här typ av ros har ett relativt upprätt men ändå yvigt växtsätt och har inte många taggar. Den här rosen kan man effektivt använda i rabatter där det krävs mer formella rosor, men Queen Anne passar lika bra i informella miljöer. Den passar lika bra oavsett om den planteras tillsammans med andra rosor eller blandat med till exempel perenner.

Redouté & Rosemoor

Redouté är en hybrid av Mary Rose och även väldigt lik denna ros i sitt växtsätt, dock har Redouté-rosorna en något mjukare samt ljusare rosenkaraktär. Dess växtsätt bildar en slags kvastliknande buskros, doften har en antydan till mandel och honung och är väldigt typisk för gammaldags rosor. Den här typen av ros är därmed väldigt populär och passar bra att pryda hemmet med i vackra krukor för att skapa en härlig känsla.

Rosemoor är en liten ros med en stor gammaldags charm. Dessa mellanstora blommor slår ut som ljusrosa men bleknar sedan ut mot kanterna då rosen slår ut allt mer. Blommans doft symboliseras av gurka, äpple samt lite viol och är stark av den gammaldags rosenkaraktären. Det unika med Rosemoor är att dessa små plantor har visat sig ha väldigt god motståndskraft mot bland annat svampsjukdomar. Rosemoor passar som bäst längre fram i rabatten och det rekommenderas att plantera rosorna i grupper om 3 eller 5 rosor. Det finns alltså flera olika typer av engelska rosor som alla har olika och unika egenskaper, vilket gör var och en väldigt intressanta.