Man har använt rosor i medicin, kosmetika och matlagning i flera hundra år. Inom hudvården har apotekare använt rosenolja främst för dess unika antiseptiska egenskaper. Rosenoljan har, förutom detta, även andra värdefulla egenskaper så som att vara antibakteriell, ger en lugnande känsla och verkar renande. Under romartiden smörjde människorna in sig med rosenolja i syfte att bevara huden ung och vacker. Men människor har använt rosenolja som hudvård även långt innan antikens Rom. Det är en naturlig ingrediens som har flera nyttiga egenskaper som är bra och helade för huden. Att rosor förekommer i flera hudvårds- och skönhetsprodukter idag är därmed inte konstigt.

Vad används rosorna till?

Oftast används rosorna som rosenolja i hudvård, men det förekommer även i stamceller. Essentiell olja från rosens kronblad används i rosenoljan till hudvård och oftast kommer rosenoljan från Rosa centifolia eller Rosa damascena. Anledningen till att rosenolja är så bra att använda i hudvård är för att den innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter så som vitamin C som bland annat skyddar huden från fria radikaler. I kronbladen finns också de naturliga oljorna Omega 3 och Omega 6 som hjälper huden att behålla fuktnivån samt genererar i en uppstramande effekt. Utöver dessa egenskaper ger rosor dessutom en mycket avslappnande effekt av sinnet samt verkar sammandragande på huden.

Flera gånger förekommer även särskilt rosen Centifolia som en viktig ingrediens i hudvård- och skönhetsprodukter. Serien REN har till exempel tagit fram en varsam rengöringsmjölk, REN Rosa Centifolia Express Make-Up Remover, som på ett snabbt och effektivt sätt tar bort make-up samt orenheter från huden. Den tar även bort vattenfast mascara i syfte att frambringa en ren och fräsch känsla. Här har man då särskilt tagit vara på Centifolians naturliga råvara. Förutom denna make-up remover finns det även flera andra hudvårdsprodukter i denna serie som verkar snabbt och effektivt för att rena samt förebygga orenheter på din hud. Vill man därmed vara säker på att köpa bra, naturliga och hälsosamma produkter för sin skönhet är det produkter med rosenolja i som man ska satsa på. Den har en väldigt effektiv effekt just på huden och lämnar efter sig en ren och fräsch känsla som varar länge.

Kända märken som använder sig av rosenolja i sina hudvård- och skönhetsprodukter

Det finns flera kända märken som idag använder sig av rosenolja i sina hudvårds- och skönhetsprodukter. Som tidigare nämnts har rosenolja många bra egenskaper som verkar helande och renande för huden, vilket många företag ser som väldigt positivt. Självklart vill man då använda sig av denna naturliga ingrediens i sina produkter. Märket by Terry använder till exempel stamceller från rosor i sin Cellularose serie. I sina Black Rose produkter använder märket Sisley Black Baccara ros och serien SK-II LXP innehåller rosa centifolia. Även Peter Thomas Roth använder sig av rosor i sina produkter, bland annat har han framställt sin Rose Stem cell Bio-repair Gel Mask som ska verka väldigt vårdande på huden. Det finns alltså flera större och kända märken som mer än gärna använder sig av rosenolja eller stamceller i sina produkter för att bevara kvalitet och naturlighet.